Search

IKÄ JA TUNTEET

Viidennes suomalaisista ei muodosta kasvotonta massaa, vaan joukko koostuu miljoonasta tuntevasta ja ajattelevastayksilöstä. Vanheneminen on syntymästä alkava prosessi.


Vanhuus ei ole sairaus. Terve vanha ei ole osaamaton, ymmärtämätön ja holhottava, vaan tunteva ja elämän eri vaiheita ymmärtävä.


”Puhu äänellä jonka kuulen” sanotaan laulussa. Myös 65­­–100+ -vuotiaita pitää kuunnella.


Tunteet eivät haalistu vanhetessa


Muistan, miltä tuntui ensimmäisenä koulupäivänä odottaa parijonossa pienessä kahden luokan kansakoulussa Viherlaaksossa, kunnes tweedpukuinen opettaja Mirja Niemelä tuli noutamaan meidät omiin pulpetteihimme.


Muistan tunteiden jylläyksen kehoni alkaessa muuttua lapsesta nuoreksi. Märkää ensisuudelmaa ei voi unohtaa. Eikä sitä, kuinka sydän pamppaillen vastasin jokaiseen puheluun odottaessani ensirakkauden soittoa.


Miten kaikkinielevä oli se suuri rakkaus.Millaisia pelkoja ja adrenaliinisyöksyjä kehossani tuntui, kun viisas ja itsensä tunteva mieheni kolmen kuukauden avioliiton jälkeen viestitti sanoitta, vaikka olemme me, olemme myös sinä ja minä, yksilöinä. Muistelen lämmöllä rakasta vanhempieni ikäistä ystävääni, joka valoi minuun rohkeuden luottaa itseeni, kun luottamus oli nuorena aikuisena pettymysten kolhuissa murentunut.

Kiihkeä keski-ikä valtavan uuden tietomäärän, uusien teknologioiden opettelemisessa ja yrityksen johtamisessa valvotti öitä. Stressi painoi ja huoli vanhoista vanhemmista ahdisti. Miten nololta tuntui,kun vaihdevuosien ensimmäinen kuuma aalto täysin odottamatta nosti punan poskille, hikinorot valuivat iltapuvun dekolteesta kohti napaa Martin Saarikankaan katsellessaillallispöydän toiselta puolen, huvittuneena ja ymmärtäväisenä.


Nyt jo virallisen vanhuuden iässä tajuan, että tunteiden kirjo on yhä edelleen ennallaan. Rakkaus tuntuu samalta, pettymykset myös. Kuinka loukkaavaa on hyvää tarkoittavien nuorempien ohjeistus, jossa sanojen takaa paistaa ymmärtämättömyys vanhemmista sukupolvista tuntevina yksilöinä.


Minä tiedän, miltä yli 70-vuotiaasta tuntuu. Peilistä katsoo ikäiseni, sisälläni on keski-ikäinen aikuinen. Osaan tunnistaa edellä kertomani mukaan ne elämän vaiheet, joilla on suuri merkitys tunnetasolla. Olen kokenut ne. Vanhemmista ja heidän tunteistaan minulla on kalpea aavistus sukulaisten, naapurien ja ystävien kertoman mukaan, mutta en väitä olevani itseäni vanhempien ihmisten kokemusasiantuntija.


Millainen sinun elämäsi tunnepolku tai -kartta on? Onko siinä jo paljon erilaisia ’etappeja’ ja muistoja kuten minulla? Vai onko niitä vielä paljon edessäpäin, tulossa?Ikä ja työ


Ikä ei ole este millekään, jos on terve ja ihmisellä itsellään halu olla edelleen aktiivisena mukana työelämässä tai vapaaehtoisena yhteiskunnan eri sektoreilla.


Ihmisen aivot ovat tehokkaimmillaan uuden omaksumisessa noin 50-vuotiaana, mutta ei oppiminen pääty. Motivoituneena ihminen oppii kaiken haluamansa.


Me tarvitsemme enemmän työntekijöitä ja verotuloja, joilla hyvinvointiyhteiskunnan palvelut rahoitetaan. Minusta ikärasismi työmarkkinoilla osoittaa ennen muuta suurta tietämättömyyttä. Parhaissa yhteisöissä ihmisten ikäkirjo on maksimaalisen laaja.


26 views

Recent Posts

See All